GIDA KATKI MADDELERİ ASTIMA NEDEN OLUR MU?

Astım çocuklarda görülen sık hastalıklardan birisidir. Astım hastalığının gelişmesinde genetik çok önemli olmakla birlikte birçok faktör de astım gelişmesini etkileyebilmektedir. Gıda katkı maddelerinin astımı etkileyip etkilemediği konusunda aileler endişelidir. Bu makalemizde gıda katkı maddelerinin astıme etkisi anlatılacaktır.

Hangi katkı maddeleri astımı etkiler?

2500 adet civarında katkı maddesi vardır. Astımla ilişkisi olanlar ise sülfitler ve mosodyum glutamattır. Sülfitler kurutulmuş gıdalarda çoğunlukla bulunur. Sülfit içeren gıdaların astım gelişmesine katkıda bulanacağına yönelik çalışmala vardır.

Monosodyum glutamate ise genellikle Çin yemeklerinde bulunur. Çin lokantasında yemek yedikten sonra ani gelişen baş ağrısı, halsizlik, karın ağrısı, yüzde kızarma ve astım belirtileri gelişmişse Çin Lokantası Sendromu gelişme olasılığı yüksektir.

Birçok katkı maddesinin de astım gelişmesine katkıda bulunabileceğine yönelik raporlar bildirilmektedir.

Sonuç Olarak

-Katkı maddeleri içeren gıdalar astım gelişmesini kolaylaştırabilir

-Astım gelişme riski yüksek olan, özellikle ailesinde alerjik hastalık yüksek olan çocuklara katkı maddeleri içeren gıdalardan uzak durmaları tavsiye edilebilir.

YORUMLAR