Besin Alerjisi Nedenleri Nelerdir?

Besin alerjisi, alerjik kişinin alerjik olduğu gıdayı yedikten belirli süre sonra bağışıklık sisteminin gösterdiği reaksiyona denmektedir. Alerjiye neden olan besinin çok az miktarı bile gıda alerjisinin belirtilerini tetikleyebilmektedir. Ciltte kabarma, sindirim bozuklukları tıkanma ve solunum yollarında daralma gibi önemli sorunlara yol açabilmektedir. Peki besin alerjisinin altında yatan nedenler nelerdir. Bu makalemizde sizlere besin alerjisinin nedenlerini anlattık.

Besin Alerjisi Nedenleri Nelerdir?

Besin Alerjisi Nedenleri Nelerdir?

Besin alerjiniz olduğunda, bağışıklık sisteminiz bir gıdaya ya da gıdanın içeriğindeki bir maddeye zararlı olduğunu saptayarak reaksiyon gösterir. Bağışıklık sisteminiz, alerjik olunan gıdayı etkisiz hale getirmek için, immunglobülin E(IgE)antikoru olarak bilinen antikorları salgılaması için hücreleri tetikler. Bir dahaki sefere o gıdadan çok az miktar yemiş olsanız bile, IgE antikorları bunu algılar ve histamin ve diğer kimyasalları kan dolaşımınıza salgılaması için bağışıklık sisteminizi uyarır.

Bu kimyasallar çeşitli alerji belirtilerine neden olur. Bu alerjik reaksiyonlardan bazıları; burun akıntısı, gözlerde kaşınma, boğazda kuruluk, kaşıntı, ürtiker(kurdeşen), ishal, nefes darlığı ve anafilaktik şoktur.

Besin Alerjilerinin Çoğu Belli Gıdalardan Tetiklenir

Besin alerjilerinin çok büyük bir kısmı belli gıdalardan dolayı tetiklenmektedir. Bu gıdalar şunlardır:

– Karides, ıstakoz ve yengeç gibi kabuklu deniz ürünleri,

– Fıstık,

– Ağaçta yetişen ceviz gibi türler,

– Balık,

– Yumurta

Çocuklarda Gıda Alerjisini Tetikleyen Gıdalar

Çocuklarda besin alerjisini tetikleyen belli başlı gıdalar şunlardır;

– Yumurta,

– Süt,

– Ceviz,

– Fıstık,

– Buğday

Gıda Alerjisi Risk Faktörleri Nelerdir?

Bazı durumların alerjik kişide görülmesi gıda alerjisi riskini artırmaktadır. Bu durumlar şunlardır:

– Genetik: Alerjik hastalıklar genetiktir, dolayısıyla gıda alerjisi de genetiktir. Yani ailede anne baba ya da akrabalarda gıda alerjisi, alerji, egzama, alerjik astım, ürtiker(kurdeşen) gibi alerjik hastalık bulunuyorsa, kişide gıda alerjisi olma riski fazladır. Eğer hem anne hem babada alerjik hastalık bulunuyorsa bu risk çok daha fazla görülür.

– Diğer Alerjik Hastalıkların Olması: Gıda alerjisi olduğu düşünülen kişide, egzama, alerji, alerjik astım gibi diğer alerjik hastalık bulunuyorsa, gıda alerjisinin oluşma riski oldukça fazladır.

– Geçirilen Hastalıklar: Eğer alerjenlerin mide ve bağırsak duvarını geçmesini kolaylaştırarak, kan dolaşımına karışmasını sağlayacak her hangi bir hastalık atlatmışsanız gıda alerjisi oluşma riski yüksektir. Bu hastalıklardan bazıları, sindirim hastalıkları, beslenme bozukluğu, erken doğum ve bağışıklık sistemini bozan hastalıklardır.

Anafilaktik Şok Risk Faktörleri

Aşağıdaki durumlar gıda alerjisi olan kişide anafilaktik şok oluşma riskini arttırmaktadır. Bu durumlar;

– Kişide alerjik astım olması,

– Besin alerjisi belirtilerini kontrol altına almak için çok uzun süre beklemek,

– Ürtiker(kurdeşen) gibi diğer deride görülen belirtilerin oluşmaması.

Önemli Bilgi;

Besin alerjisi için erken ve doğru teşhis, ayrıca zamanında tedavi önemlidir. Besin alerjisi olan kişiler alerjik uzmanları tarafından teşhis edilip tedavi edilmedir. Alerji / immünoloji uzmanları besin alerjisi hastalığı konusunda eğitim almış uzmanlardır. Bu nedenle alerji uzmanları tarafından besin alerjisinden şüphelenilen kişilerin incelenmesi ve teşhis konulup tedavi edilmesi gerekir.

YORUMLAR