Geniz Akıntısı

Burun akıntısı ile birlikte gelen ve alerjik reaksiyonları fazla olan geniz akıntısı, kimi zaman rahatsız edici kimi zaman ise hastalık ön belirtisi olabilir. Burun, boğaz, solunum yolları, karın ve bağırsak kanallarındaki astar bezleri her gün mukus üretir. Burnumuz ise sadece günde 1 litre üretir. Mukus bu alanları nemlendirir. Bakteri, virüs, gibi yabancı işgalcilere, enfeksiyona neden olmadan yok olmasına yardımcı olan kalın, ıslak bir maddedir.

Geniz Akıntısı Nedir?

Burun, boğaz, solunum yolları, karın ve bağırsak kanallarındaki astar bezleri her gün mukus üretir. Burnumuz ise sadece günde 1 litre üretir. Mukus bu alanları nemlendirir. Bakteri, virüs, gibi yabancı işgalcilere, enfeksiyona neden olmadan yok olmasına yardımcı olan kalın, ıslak bir maddedir. Normalde burnunuzdaki mukusu fark etmezsiniz çünkü tükürük ile karışır ve boğazınızın arkasına zararsız bir biçimle damladıktan sonra fark etmeden yutmuş olursunuz.

Vücudunuz her zamankinden fazla mukus ürettiğinde veya daha kalın olduğunda, bu durum daha belirgin bir hale gelir ve bu durum burnunuzun akmasına neden olur. Burun akıntısı vücudun normalden fazla mukus ürettiğinde, mukusları dışarı atma yöntemidir. Mukus burnunuzun arkasından boğazınıza doğru ilerlediğinde buna Geniz Akıntısı denir.

Geniz Akıntısının Nedenleri Nelerdir?

Burun akıntısı ile birlikte gelen ve alerjik reaksiyonlarının fazla olduğu geniz akıntısını tetikleyen aşırı mukusun bir çok nedeni vardır, bunları sizler için inceledik;

– Soğuk Algınlığı
– Grip
– Alerjiler ( Alerjik Geniz Akıntısı)
– Sinüs enfeksiyonu, sinüzitler (Tahriş olmuş sinüsler)
– Burunda kalan yabancı nesneler ( Genellikle çocuklarda görülür)
– Hamilelik
– Doğum kontrolü ve kan basıncı ilaçları
– Hava değişimi(Soğuk havadan sıcak havaya geçiş)
– Bazı gıdalar(Baharatlı yiyecekler mukus akışını tetikleyebilir)
– Kimyasallardan, parfümlerden, temizlik ürünlerinden, sigara dumanından veya diğer tahriş edici maddelerden gelen kokular
– Eğik burun direği, iki burun deliğini birbirinden ayıran duvarın eğri yerleşimi sinüsleri etkiler ve burun yapısında bir başka probleme neden olabilir.

Bazen sorun fazla mukus ürettiğinizden değil temizlenememesinden kaynaklanır. Yutma sorunları, boğazınızdaki sıvının birikmesine neden olabilir, bu durum geniz akıntısını tetikleyebilir. Bu sorunlar bazen yaş, tıkanma veya reflü hastalığı gibi durumlarla ortaya çıkabilir.

Geniz Akıntısının Belirtileri Nelerdir?

Geniz akıntısı sürekli olarak boğazınızı temizleme isteği yaratır ve öksürüğün en yaygın nedenlerinden biri olmakla beraber, öksürüğünüzü tetikler ve bu durum geceleri daha da kötüleşir. Çok fazla mukus sesinizin kısılmasına ve boğazınızın tahriş olmasına neden olabilir.

Eğer mukus östaki borusunu tıkarsa, boğazınız ile bağlantılı olan orta kulağınız acılı bir enfeksiyon geçirebilir. Eğer bu yollar kapanırsa sinüs enfeksiyonu da gerçekleşebilir.

Geniz Akıntısının Tedavisi Nasıl Olur?

Geniz akıntısının neden oluştuğunun sorusunu bildikten sonra tedaviye başlanması önerilir. Antibiyotikler, bakteriyel bir enfeksiyon var ise bunu önleyebilir, fakat mukus yeşil veya sarı ise bu yine de bakteriyel bir enfeksiyon olduğunun kanıtı değildir. Soğuk algınlığı da mukusun rengini, bu renkler haline getirebilir ve antibiyotiklere cevap vermeyen virüslerden kaynaklanabilir.

Alerji, kaşıntıyı önleyen ilaçlar ve dekonjestanlar, sinüzit ve viral enfeksiyonların yol açtığı geniz akıntıları durumunda yardımcı olabilir ayrıca steroid burun spreyleri ile birlikte alerjilerin neden olduğu geniz akıntıları için etkili bir tedavi yöntemi olabilir.

Yaşça büyük olan yetişkinlerde, difenhidramin (Benadryl) ve klorfeniramin (Chlor-trimeton) gibi ilaçlar bazı durumlarda en iyi seçenek olmayabilir. Mukusu bu ilaçlar kuruttuğu gibi aynı zamanda da kalınlaştırırlar. Daha yeni kaşıntıyı ve alerjiyi önleyen, Loratadin(Claritin, Alavert)Feksofenadin(Allerga)Setirizin(Zyrtec)Levosetirizin(Xyzal) ve desloratadin(Clarinex) gibi ilaçlar daha iyi seçenekler olabilir ve uyuşukluğa neden olma olasılığı daha düşüktür.

Başka bir seçenek de mukusunuzu inceltmektir, kalın bir mukus sizi daha fazla rahatsız eder ve yapışkandır. Mukusu inceltmek kulaklardaki ve sinüslerdeki tıkanmayı önlemeye yardımcı olur. İnceltmenin en kolay yolu ise daha fazla su içmektir.

Kullana bilenecek diğer yöntemler;

– (Mucinex) gibi ilaçlar kullanabilirsiniz.

– Mukus,bakteri, Allerjenler ve diğer rahatsız edici maddeleri sinüslerden çıkartmak için (Neti pot) gibi tuzlu burun spreyleri kullanabilirsiniz.

– Havadaki nemi arttırmak için buharlaştırıcı kullanabilirsiniz.

Geniz Akıntısı İçin Alternatif Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Yüzyıllar boyunca insanlar geniz akıntısını her türlü ev ilaçlarıyla tedavi etmeyi başardılar. Bunlardan en çok bilineni, en çok sevileni ve en lezzetli olanı ise sıcak bir tavuk çorbasıdır.

Geniz akıntınızın tedavisi bu olmasa bile, sıcak bir çorba veya sıcak sıvılar sizin rahatlamanıza yardımcı olur çünkü sıcak sıvılarda ki buhar burnunuzun tıkanıklığını açar. Bu durum aynı zamanda mukus inceltmeye de yarar.

Sıcak çorba bir sıvı olduğundan dehidrasyonun önlenmesine yardımcı olur ve bu da sizi daha rahat hissettirir.

Aynı nedenlerden dolaylı olarak sıcak bir duş havayı buharlaştırdığı için rahatlamanıza yardımcı olur.

Ayrıca mukusun boğazınızın arkasında toplanmaması için geceleri yastığınızı desteklemeyi deneyebilirsiniz. Alerjiniz varsa ,tetikleyicilerinizi azaltmanın yollarını aşağıda sizler için işledik;

– Minder ve yastık kılıfını, toz akarlarına dayanıklı kapaklarla örtün.

– Tüm tabakaları, yastık kılıflarını ve yatak örtülerini sıcak suyla yıkayın.

– Evinizde özel HEPA hava filtreleri kullanın. Bu hava filtreleri havadaki çok küçük toz partiküllerini bile ortadan kaldırabilir.

– Tozlar için düzenli olarak vakum kullanın.

Boşaltım sisteminizde sorunlar, ateşiniz, boğazınızındın hırıltı geliyorsa ya da belirtiler 10 günden fazla sürdü ise  doktorunuza başvurmalısınız. Bu durumda bakteriyel bir enfeksiyon geçiriyor olabilirsiniz.

Eğer geniz akıntısı nedeniyle kan görürseniz hemen doktorunuza acil tıbbi yardım almaya gitmelisiniz. Eğer tedaviler sonunda geniz akıntısında herhangi bir ilerleme kaydedemiyorsanız, bir kulak, burun, boğaz uzmanına görünmelisiniz. Doktorunuz bu durumlardan sonra tomografi, röntgen ya da diğer testleri sizden isteyebilir.

Geniz Akıntısı İçin Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Belirtileriniz 10 günden fazla sürüyor ise tıbbi yardım almanız gerekmektedir. Geniz akıntısı,  kronik sinüzit, soğuk algınlığı da olmak üzere bir çok böyle durumun belirtilerine benzerdir. Bir çok tedavi yöntemi olmasına rağmen bir çokta hastalığa sebebiyet verebilir. Doktora gitmek kesinlikle aksatılmamalıdır aksi taktirde geniz akıntısı kendini sinüzite çevirebilir. Alerjik hastalıklar birbirlerinin destekçileridir bu durum başka bir hastalığa dönüşebilir ve bu da daha ciddi sonuçlar yaratabilir.  Öksürüğün en büyük tetikleyicisi olan geniz akıntısı, hastalık öncesi ön belirtisidir. Önemsiz bir şey alerji belirtisi veya hastalık belirtisi gibi görünen bu durum aslında bir çok tehlikeli hastalığın adeta ön habercisidir. Acil tıbbi yardım almanız gereken durumlar olabilir. Geniz akıntınız başladığı gün direkt sıcak bir çorba veya sıcak içecekler içerseniz solunum yollarınız ile beraber geniz akıntınız da rahatlayacaktır. Eğer belirtiler 48 saatten fazla sürüyor ise doktorunuza veya alerji  /  immünoloji uzmanınıza başvurmalısınız.