Et Alerjisi

Et Alerjisi

Et yedikten sonra burunda tıkanma, vücutta kaşıntı veya mide bulantısı gelişirse et alerjisinden şüphelenmek gerekir. Sığır, kuzu, keçi, domuz ve hatta balina gibi memeli hayvanların eti alerjik reaksiyona neden olabilir. Et alerjisinin sıklığı çok fazla bilinmez. Kene ısırması da et alerjisi gelişmesine neden olabilmektedir.

Et alerjisi nedir?

Et yenmesinden sonra ciltte kızarıklık, kaşıntı, karın ağrısı, kusma, ishal, burun tıkanması, nezle, hapşırma, astım belirtileri ve alerjik şok gibi belirtilerin görülmesine et alerjisi denilir.

Et alerjisi her yaşta görülebilir.

Eğer etlerden bir çeşide alerji gelişirse tavuk, hindi ördek gibi kümes hayvanlarına da alerji olması mümkündür.

Süt alerjisi olan çocukların %10 kısmında dana etine de alerji görülmektedir. Bu nedenle süt alerjisi olan çocukların diyetlerinden dana eti çıkarılmaktadır.

Et alerjisinin belirtileri nelerdir?

  • Ciltte kızarıklık kaşıntı
  • Bulantı, kusma, midede kramp, hazımsızlık, ishal
  • Burun tıkanması, burun akıntısı
  • Hapşırma
  • Baş ağrısı
  • Astım
  • Alerjik şok

Et alerjisinin nedenleri nelerdir?

Memeli hayvanların ve bazen kümes hayvanların etlerinin yenmesi et alerjisini ortaya çıkarır. Kırmızı et alerjisinden sorumlu alerjen alfa gal karbonhidratına kan testinde alfa gal spesifik IgE bakılarak anlaşılabilir. Normal olarak besin alerjisinde besin alımından sonra kısa bir sure içinde alerjik reaksiyon belirtileri görülürken alfa-gale karşı alerjik reaksiyonlar gelişmesi birkaç saati bulabilir. Bunun nedeni alerjiye neden olan gıdaların temasının gecikmesi olabilir.

Kene ısırması et alerjisine neden olabilir

Kene tükrüğünde de alfa-gal protein ile çapraz reaksiyoangirebilen protein olduğu ve bu nedenle de kene ısırmasının kırmızı et alerjisi gelişmesine eğilim yarattığı bildirilmeketedir.

Teşhisi nasıl konulur?

Belirtileri kişiden kişiye değişmektedir. Aynı semptomlar her seferinde aynı olmayabilir. Besinlere alerjik reaksiyonlar cild, solunum yolu, gastrointestinal sistem ve kardiyovasküler sistemi etkiler.

Et alerjisi şüphesi varsa;

-Yenilen et miktarı ve hangi etin yendiği

-Et yedikten sonra ne kadar sure geçtiği

-Belirtilerin ne kadar sure devam ettiği sorgulanmalıdır

Alerji uzmanları genellikle kan testi ve veya deri prick testi yapmaktadır. Bu testler ile et alerjisi tespit edilmeye çalışılır. Cilt testi ağrısızdır ve 20 dakika içinde sonuç vermektedir. Tek başına alerji testi teşhis koydurmaz. Alerji testi sonucu ile birlikte et alerjisinin medikal öyküsü birlikte değerlendirilmeli ve ona göre karar verilmelidir.

Bazı durumlarda et yükleme testi yapılır. Yükleme testi teşhiste altın standarttır.

Et alerjisi tedavisi

Ciddi olan durumlarda ev dışında yemek tüketilmemelidir. Çünkü tabaklar çok iyi yıkanmayabileceği için daha öncesinde et pişirilmiş tabak bile alerjik reaksiyonu tetikleyebilir.

Alerjik şok durumunda epinefrin uygulanmalıdır

Ciddi besin alerjisinde durumunda epinefrin uygulanmalıdır. Bu nedenle ciddi et alerjisi olan çocukların yanlarında epinefrin oto-enjektör bulundurulmalıdır. Çocuklar için alerjik şok gelişirse nasıl hareket edileceğini anlatan acil eylem planı hazırlanmalı ve okula verilmelidir.

Sonuç olarak;

  • Nadir görülen bir alerji tipidir
  • Belirtileri et yedikten sonra gelişen kaşıntı, kusma, burun tıkaması, nezle, hapşırma, ishal karın ağrısı gibi belirtilerdir.
  • Teşhisi alerji uzmanları tarafından yapılmaktadır.
  • Et alerjisi varsa tavuk eti, keçi eti ve kuzu eti dahil tüm etler tüketilmemelidir.
  • Et alerjisini tetikleyen etler yenilmemelidir.
  • Belirtileri ortaya çıkmışsa antihistaminik ve kortikosteroidler ile semptomlar kontrol altına alınmalıdır
  • Alerjik şok gibi ciddi alerjik şok gelişirse epinefrin uygulanmalıdır.
0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir